top of page
  • Foto van schrijverMarieke

Onze paarden in de Rusthoeve

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2023

Welkom bij de tweede blog van Stichting de Rusthoeve K&M! Vandaag gaan we een kijkje nemen bij de drie paarden die bij ons in de stichting staan. Dat zijn Nikki, Star en Sammy. Deze paarden zijn met een reden gepensioneerd. Gelukkig kunnen ze dat in alle rust doen en krijgen ze de benodigde aandacht van leden en bezoekers.


Nikki

Het eerste paard dat we in de schijnwerpers zetten is Nikki. Hij is een pony van 20 jaar oud en vier jaar geleden bij ons gekomen bij de vereniging. Deze kanjer van 1,51m hoog is helaas van de een op de andere dag atactisch geworden. Dat wil zeggen dat hij een verminderde coördinatie heeft. Bij atactische paarden is er een verstoring in de zenuwgeleiding aanwezig, waardoor signalen vanuit de hersenen niet of onvoldoende worden doorgegeven aan de spieren. Hierdoor lijkt het alsof Nikki als een dronken persoon loopt. Bij Nikki zit de ataxie in de hals en uit zich in de achterbenen en de staart. Hij is bezig met lichte grondtraining om zijn balans en spieren sterker te maken. Hij moet zich als het ware bewust worden van zijn eigen spieren door deze training. Het uiteindelijke doel is dat Nikki af en toe weer mee gaat lopen in de lessen met licht werk en met lichte ruitertjes op zijn rug. Verder geniet Nikki lekker van zijn rust en het buiten zijn want gelukkig heeft hij geen pijn!

Star

Star is het tweede paard dan bij de stichting hoort. Deze 24 jaar oude topper is een aantal jaar geleden in niet al te beste conditie naar de vereniging gehaald. We hebben Star opgeknapt en toen ze sterk genoeg was, is ze mee gaan lopen met de lessen. In deze lessen was ze heel betrouwbaar en heeft ze veel ruiters een hoop kunnen leren. Op het moment doet ze het rustig aan. Dit heeft te maken met de artrose die Star in haar bekken heeft zitten. Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij botten minder soepel kunnen bewegen. Dit heeft te maken met het kraakbeen tussen de botten dat aan het slijten is. Het vervelende van Artrose is dat opgetreden schade niet kan worden genezen. Als het gewrichtskraakbeen eenmaal beschadigd is, zal dit niet meer herstellen tot de oorspronkelijke kwaliteit. Daarnaast heeft Star een zogeheten maanoog. Dit is een blauw oog waardoor ze diepte minder goed kan inschatten. Door de combinatie van artrose en haar oog durfde ze niet goed meer te springen en kon ze haar dressuur minder goed uitvoeren. Tegenwoordig is Star definitief met haar welverdiende pensioen en is ze lekker aan het genieten.

Sammy

Sammy is een shetlander van 93cm hoog en 12 jaar oud. Dit schattige smurfje was een van onze eerste lespony’s en heeft inmiddels al vele harten gestolen! Sammy werd helaas al snel hoefbevangen. Dat houdt in dat hij een ziekte heeft vergelijkbaar met diabetes. Hierdoor kan hij ontstekingen krijgen binnen in de hoef waardoor de hoeflamellen, die zorgen dat het hoefbeen en de hoefwand sterk verbonden zijn, gaan ontsteken. Op het moment heeft Sammy hier gelukkig weinig last van. Als een paard eenmaal hoefbevangen is, blijft het er echter wel voor de rest van zijn leven gevoelig voor. Daarnaast heeft Sammy in 2019 veel last gehad van zijn darmen. Hiervoor heeft hij 10 dagen op de kliniek gestaan. Gelukkig gaat het nu dus goed met Sammy en is deze mascotte van de stal af en toe zelfs inzetbaar voor kleuter- en juniorlessen!

Wie is jullie favoriete paard van de Rusthoeve? Maak een account aan en laat het ons weten in de reacties!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Leuke nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Blijf up-to-date over nieuwtjes op stal, mis geen leuke activiteiten en ontdek leuke acties!

Contact:

kenm.amazons@gmail.com

+31 6 303 920 95

Adres:

Meinte 21a

4153 XD, Beesd

Een les kan uitsluitend worden ingehaald wanneer de les minimaal 24 uur van te voren is afgezegd. Wanneer de les niet binnen 6 weken ingehaald is, vervalt deze.

Per maand staat gelijk aan 4 weken. Soms zijn dit er 5 per maand. Deze extra 5e les is ter compensatie van uitval. De extra lessen die uitvallen kunnen altijd ingehaald worden.

K&M Amazons is ook te vinden op www.manege-info.nl

manege en ruiter bond logo dec2014-1.jpg
amazonnetjes.jpg

Copyright K&M Amazons 2023

SBB-logo.png
bottom of page